Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
4.8.2003, 1.06

 

{0TSIKKO}LIIKE NELJÄNNEN INTERNATIONAALIN JÄLLEENPERUSTAMISEKSI (MOVEMENTFOR THE REFOUNDATION OF THE FOURTH INTERNATIONAL)

KUTSU KANSAINVÄLISEEN KONFERENSSIIN

Yli kymmenen vuotta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen yleismaailmainenkapitalismi ei ole onnistunut löytämään tietä ulos historiallisestakriisistään ja se uhkaa ihmiskuntaa uudella barbarian aallolla, massiivisilla hyökkäyksillä kaikkia sosiaalisia ja demokraattisia oikeuksiavastaan keskuksissa sekä loputtomalla sotasarjalla periferiassa. Amerikkalainen imperialismi pyrkii uuteen kylmän sodan jälkeiseen herruudenmuotoon. "Sotaa terrorismia vastaan" nimellä imperialismi on tuhonnutAfganistanin ja Irakin ja uhkaa sotilaallisella hyökkäyksellä useita maitaLähi-idästä ja Aasiasta Afrikkaan ja latinalaiseen Amerikkaan.

Irakin sota ja miehitys merkitsee uuden kouristusten periodin, sotilaallisten yhteenottojen, massiivisten vapautussotien jakansallisnousujen alkua sekä Irakin alueella, että kansainvälisesti. Miljoonien, erityisesti uudesta sukupolvesta koostuvien, mielenosoittajienennennäkemätön kansainvälinen sodan vastainen liikehdintä, joka tulviEuroopan, Amerikan ja koko maailman kaduilla, ennen sotaa ja sodan aikana, muodosti uuden poliittisen tekijän. Heti sodan jälkeen puhkesi uusilakkoaalto Ranskassa ja Itävallassa. Tämä joukkojen nousu näissä metropolienmaissa menee limittäin vallankumouksen kehityksen kanssa periferiassa, Palestiinan intifadan ja kehitteellä olevan Irakin intifadan kanssaLähi-idässä sekä Argentinazon ja Bolivian, Ecuadorin, Perun, Uruguain jakoko latinalaisen Amerikan kansannousun kanssa.

Alkueuforian jälkeen kapitalismin "lopullisesta ja täydestä" voitosta jyrkätyleismaailmaiset kapitalismin ristiriidat ilmaisevat tämän historiallistatendenssiä kohti mätänemistä kansainvälisellä tasolla. Työväenluokka sekäkaikki riistetyt ja sorretut joukot nousevat kovaan vastarintaankapitalismin kriisin tuhoisia seuraamuksia vastaan. Jotta taistelevanproletariaatin ja sorrettujen joukkojen subjekti pystyisi voittoisastikohtaamaan globaalia kapitalistista järjestelmää, joka pyrkii epätoivoisestija väkivaltaisimpia keinoja käyttäen, etsimään tietä ulos kriisistään, täytyy viimeistellä ohjelmaa sosialistisesta ratkaisusta, vallankumouksellisesta strategiasta, kansainvälisestä näköalasta jaorganisaatiosta: toisin sanoen tarvitaan pikaisesti Kansainvälistä, sosialistisen vallankumouksen puoluetta.

Järjestöt, jotka allekirjoittavat tämän vetoomuksen ovat käyneet vuodesta1997 lähtien kansainvälistä kampanjaa 2000-luvun Kansainvälisenperustamisesta, ammentaen kaikista 1900-luvun opetuksista javallankumouksellisista kokemuksista, historian menneisyydestä, Kansainvälisestä, joka olisi militantti nykyajan taisteluille ja avointulevaisuudelle. Taistelemme Neljännen Internationaalinjälleenperustamiselle, Internationaalista, jonka Trotski ja hänen toverinsaolivat perustaneet vuonna 1938 historian pimeimpinä aikoina. Taistelemmepuolustaaksemme, täydentääksemme ja pidentääksemme kansainvälisesti"ryntäyksen taivaaseen", joka alkoi Lokakuun Sosialistisen Vallankumouksenmyötä 1917. Tämä Internationaali sirpaloitui, ja sen ohjelma hylättiin taikivetettiin myöhemmin. Kuitenkin Neljännen Internationaalin jasiirtymäohjelmansa metodin ajankohtaisuus, maailman uuden lokakuunajankohtaisuus ja siihen ruumiillistunut vallankumouksellinen perinne ovathistoriallisesti oikeutettuja ja ne vaativat pikaisesti kehitystä. Yleismaailmainen historiallinen sykli, joka avautui v. 1917 ei olesulkeutunut stalinismin myötä, tappioiden organisaattorin ja Neuvostoliitonhaudankaivajan myötä vuonna 1991. Yleismaailmaisen kapitalismin kriisinhistoriallinen luonne romahdusta seuranneella vuosikymmenellä, sytyttäensotia ja vallankumouksia, varmistaa aikakautemme luonnetta kapitalisminrappion ja maailman sosialistisen vallankumouksen siirtymäkautena. Kovastimainostettu "globalisaatio" ei avannut uutta historiallista aikakautta, vaanse korosti kapitalismin rappiota. Se ei ratkaissut järjestelmän kriisiä, vaan se globalisoi tämän mittakaavaan, joka tekee enemmän kuin koskaanvälttämättömäksi kansainvälistä kriisin ratkaisua vallankumouksellisinkeinoin. Tämä välttämättömyys ilmenee myös liikehdinnässä, joka puhkesiSeattlessa ja Genovassa, kansainvälisessä sodan vastaisessa liikkeessä janyt kehitteellä olevissa luokkataisteluissa Euroopassa ja kansainvälisesti.

Kriisinsä vuoksi imperialismi pyrkii kanavoimaan ja neutraloimaanyhteiskunnallisen taistelun kasvavaa liikettä ja lopuksi hinaamaan senluokkayhteistyöhön keskustavasemmiston avulla, tarkoituksena stabilisoidaporvarillinen hegemonia, joka on vaakalaudalla. Vanhatsosiaalidemokraattiset reformistiset byrokratiat ja stalinistisetkommunistiset puolueet, kuten myös "uuden vasemmiston" johto. Niin sanottu"globalisaation vastainen" liike (Maailman sosiaalifoorumi, Attac, jne.)niin sanotun "äärivasemmiston" avustuksella, mukaan lukien kaikki se, määrittelevät itsensä trotskilaisiksi (kuten 4:nnen InternationaalinYhdistynyt Sihteeristö) ovat ruumiillistuneita tähän petolliseenkeskustavasemmistolaiseen "ratkaisuun". Lulan hallituksen villiensosiaaliliberaalien maattomia talonpoikia ja työläisiä vastaan tehtyjenhyökkäysten esimerkki Brasiliassa, hallitus, joka on Porto Alegren jasosiaalifoorumin hengen kulmakivi, on vakava varoitus näiden voimienroolista.

Näitä kaikkia poliittisia voimia vastaan, jotka yrittävät sitoa ihmismassatja niiden etujoukot kapitalistiseen järjestelmään ja sen instituutioihinIMF:n, Maailmanpankin, WTO:n, EU:n, jne. kanssa käydyn "rakentavan"keskustelun kautta, me varmistamme jälleen kerran ne periaatteet, joitapainotimme sisällytettävän ehdottomasti Neljännen Internationaalinjälleenperustamisesta käytettävään keskusteluun.

1. Ajankohtaisuus sosialistisesta vallankumouksesta ja proletariaatindiktatuurista

2. Taistelun välttämättömyys kaikkea demokraattisen porvariston kanssasolmimia rintamia vastaan. Kaikenlaisia "kansanrintamia", luokkien väliseenyhteistyöhön tähtääviä rintamia vastaan, jotka johtavat vääjäämättömästiproletariaatin ja sen puolueen liittämiseen pääomaan

3. Yhteiskunnallisen ja/tai poliittisen vallankumouksen välttämättömyysentisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan, Kiinan, Indokiinan, Korean ja Kuubanalueella

4. Kapitalismin kumoamiseksi strategian kehittäminen, joka perustuusiirtymävaatimuksiin.

Näiden periaatteiden pohjalta kutsumme kaikkia edelläkävijöitä aktivistejaja luokkavasemmiston vallankumouksellisia järjestöjä osallistumaankeskusteluun ohjelman jalostamiseksi ja Neljännen Internationaalinjälleenperustamisen näköalojen kehittämiseksi edustajien kansainvälisessäkonferenssissa Buenos Airesissa (Argentiina) huhtikuun 2004 viimeiselläviikolla.

16.6.2003

Liike Neljännen Internationaalin jällenperustamiseksi

--Koordinoiva komitea