Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
7.1.2006, 16.16

 

Presidentinvaalit 2006 -kannanotto

Presidentinvaalit käydään Suomessa tammikuussa 2006 yhteiskunnallisen järjestelmän syvän kriisin vallitessa. Euroopan tasolla EU ja sen laajentuminen on voimistanut integraation hajottavia tekijöitä. Taloudellisesti Eurooppa on laman partaalla ja vanha veturimaa Saksa yskii. Poliittisesti tilanne heijastuu siihen että asioista ei voida yhteisesti päättää ja kaikki aikaisemmin sovitut asiat Maastrichtista Lissaboniin eivät toteudu. Taloudellisten intressiensä takaamiseksi EU perustaa omia hyökkäyssotavoimia, joilla on oikeus puuttua Keski-Afrikasta Lähi-itään asti. Suomi on tässä mukana kahdessa kuviossa.

NATO kysymys on myös esillä näissä vaaleissa. Jotkut porvariedustajista ovat liittymisen puolesta ja jotkut odottavat että kansa vaihtaisi mielipidettään ennen kun he ottavat kantaa siihen. Kaikista ahkerammin Nato-ovea raottaa valitettavasti Tarja Halonen demarien ehdokas ja ainoa työväenpuolueesta lähtöisin oleva.

Kotimaan asiat, johon halutaan presidentti vaikuttavan arvovallallaan, ovat vielä huonommin työväestön kannalta. 2005 oli irtisanomisten vuosi. Pitkäaikaistyöttömyyttä hoidetaan vuoden 2006 alusta pakkotyöllä, jota kutsutaan työttömyyskorvauksen vastikkeellisuudeksi. Kuntatuet lopetettuaan valtio ajaa kuntia pakkofuusioihin. Kuntaremontti tarkoittaisi maakuntaliittojen ja sairaanhoitopiirien lopettamista. Presidentin valtapiiriin kuuluu vain ulkopolitiikka ja sekin vain osittain. Sellaiseksi ei lasketa EU:n asiat. Rauhanturvalaki on muutettu kriisinhallinnanlaiksi ja nyt keskustellaan siitä pitäisikö lähteä ulkomailla sotimaan YK:n luvalla vai ilman.

Me sanomme ei kumpaankin vaihtoehtoon ja kutsumme Suomen kansa hylkäämään moiset kaavailut. Me tuomitsemme Tarja Halosen vakuuttamiset siitä, että hän ei ole työväen- vaan koko kansan presidentti yhtä aikaa, jolloin suurporvariston edustaja, Sauli Niinistö yrittää petollisesti profiloitua työväenpresidenttinä. MTL tuomitsee Vasemmistoliiton vaaleista poisjäämistä. On vain ajan kysymys milloin tämä puolue yhtyy demareihin. Tuomitsemme myös eräiden ulkoparlamentaarisen vasemmistojärjestöjen välilliset tai suorat kehotukset äärioikeistolaisen Soinin äänestämiseksi. Perustelut että tämä on ainoa EU:n vastainen ja ainoa, joka panee hanttiin eliitille muistuttavat vanhoja stalinismin kansanrintaman petoksia. Silloin oli liitytty yhteen liberaalien kanssa fasisteja vastaan ja nyt äärioikeiston kanssa "liberaaleja" vastaan.

Marxilaisella Työväenliitolla ei ole resursseja asettaa omaa ehdokasta näissä vaaleissa. Näin ollen ja ottaen huomioon edellä mainitut seikat presidenttivaaleissa äänestämme tyhjää. Kysymys onko tuleva presidentti työväen- vai porvaritaustainen henkilö ei ole meille samantekevä asia. Jos vaalit ratkaistaan toisella kierroksella kehotamme Suomen kansaa äänestämään Tarja Halosta estääksemme porvarin voittoa. Äänemme on hyvin kriittinen ja sen ohella selitämme demareiden roolia kapitalismin kriisissä ja haastamme sosialidemokratian kannattajia esittämään sosialistisen ohjelman vaatimuksia.

31.12.05

Marxilainen Työväenliitto