Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
22.4.2006, 15.28

 

Kansa on voittamassa Nepalin sisällissotaa!

Nepalin 10 vuotta kestäneessä sisällissodassa käydään viimeisiä taisteluita, sillä asemasodaksi pitkäksi aikaan jumiahtanut sota on vihdoinkin loppumassa. Tähän mennessä maolaississit eivät ole voineet vallata Katmandun laakso, mutta kansannousu Katmandussa on ajanut kuningasvallan ahdinkoon sen viimeisessä tukikohdassaan. Viimeisenä keinonaan kuningas on käskenyt ampua ulkonaliikkumiskieltoa rikkovat mielenosoittajat. Tästä huolimatta mielenosoitukset ovat vain kiihtyneet. Näyttää siltä, että mitä kovempia otteita kuningas käyttää sitä kovempaa kansa häntä vastustaa.

Maolaississit köyhien armeija

Nepalin maolaississit koostuvat Nepalin maaseudun köyhästä väestöstä. Kolmasosa sisseistä on naisia, sillä heillä ei ole ollut paljon muutakaan vaihtoehtoa kuin liittyä maolaisiin. Vaikka useat miehet ovat lähteneet pakolaisina Intiaan, naisilla ei ole ollut tätä mahdollisuutta. Intiassa pakolaisnaiset joutuisivat helposti prostituoiduiksi tai ihmiskaupan uhreiksi. Muutenkin koko maaseudun väestön viimeiseksi vaihtoehdoksi on jäänyt taistelu kuningasvaltaa ja -sortoa vastaan.

On enää ajan kysymys koska kansa ottaa vallan Nepalissa. Tämän ovat huomanneet jo porvarilliset mediat. BBC käyttää termiä demokraattinen vallankumous ja porvaristo pelkää, sillä jos maolaiset pääsevät valtaan Nepalissa, se voi kiihdyttää ennestään vahvan maolaisliikkeen taistelua Intiassa. Jää nähtäväksi millainen hallitus Nepaliin saadaan, mutta näillä näkymin Demokratialiikkeen (7 poliittista puoluetta) ja Nepalin kommunistisen puolueen (maolaiset) yhteishallitus on mahdollinen - ainakin näin nämä ovat keskenään sopineet.

Nepalin tulevaisuus on tällä hetkellä kansan sekä oppositiojohtajien käsissä. Kuinka tuleva hallitus onnistuu tehtävässään tässä alueen köyhimpiin maihin kuuluvassa maassa, ja toisaalta kuinka kapitalistinen maailma suhtautuu uuteen kansan hallitukseen? Pettääkö tuleva hallitus Nepalin kansan ja jatkaako se sorron tiellä? Nämä ovat kysymyksiä joihin saamme vastauksia tulevaisuudessa. On tärkeää, että osoitamme solidaarisuutta Nepalin kansalle ja tuemme sen taistelua nyt ja tulevaisuudessa.

-- Henri Häkkinen