Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
23.11.2006, 7.01

 

Sijoituspankit peukaloivat kokonaisia pörssejä

Fuusiot ja siirtymiset isomman omistukseen on määräävin trendi tämän päivän yritysmaailmassa. Sonera ja Sampo eivät ole yksittäisiä tapauksia, sama tendenssi pätee ainakin yleiseurooppalaisella tasolla. Kun kilpailukyky on hieman laskenut tulee "paremmin voiva" firma ja nielaisee.

Tämä tapahtuu pyramidin huipulle asti. Vastaavanlaisia pörssimaailman menettelyjä on käynnissä myös Amerikassa ja Aasiassa. Liittoutumisia, lunastuksia ja fuusioita, on vastaus kasvaville kustannuksille ja mantereiden väliselle finanssikilpailulle.

Seitsemän suurinta sijoituspankkia saa käsiinsä puolet Euroopassa olevista osakkeista. Siten muodostuu yleiseurooppalainen finanssikehys, joka voi kilpailla suurten finanssitalojen kanssa sijoitusmaailmassa. Uuteen finanssijättiin mukaan menivät Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley ja UBS, joiden hallussa on puolet liikkeellä olevista osakkeista Euroopassa.

Tämän jälkeen Frankfurtin pörssi (Deutsche Boerse) ilmoitti, että se luopuu aikomastaan yleiseurooppalaisen Euronext -pörssin ostamisesta. Euronext hallitsee Pariisin, Brysselin, Amsterdamin ja Lissabonin pörssit. Euronextiä vaatii itselleen myös New York pörssi 20:llä miljardilla dollarilla.

Tilanne on epäselkeä koskien sitä, miten uusi superpörssi aikoo toimia ja millaisella aikataululla. Uutinen finanssipääoman keskittämisestä on aiheuttanut pientä paniikkia perinteisten pörssien riveihin. Niin Euronextin kuin Frankfurtin ja Lontoon pörsseissä osakearvot olivat laskeneet tällä viikolla viidestä kahdeksaan prosenttia. Sijoituspankkien progressiivinen muuttuminen pörsseiksi tekee kansallisella tasolla toimivista markkinoista kaukaisen menneisyyden historiaa.