Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
28.1.2007, 3.12

 

Kuohunta Kreikassa - II

Kuohunta Kreikassa on pahentumassa yhteenotoksi vastaan korkeakoulutuksen yksityistämistä, jota panee toimeen perustuslakia muuttamalla oikeistolainen Karamanlisin hallitus valesosialistisen PASOK -opposition avustuksella.

Yli 400 tiedekuntaa koko maassa on vallattuina. Sama valtausten määrä oli viime vuonna touko-kesäkuun kaksi kuukautta kestäneessä kapinassa. Nyt sama tavoite on saavutettu taistelujen kestäessä vain kaksi viikkoa ja huolimatta siitä, että tenttiaika on jo alkanut. Tammikuun 17. ja 24. päivinä tuhannet nuoret olivat liikekannalla massiivisissa mielenosoituksissa; ainoastaan Ateenassa oli marssimassa 20 000 nuorta. Uusi mielenosoitus on suunniteltu tammikuun 31. päiväksi. Yliopiston professorit olivat onnistuneessa lakossa tammikuun 24. ja 28. päivänä ja uusia lakkoja tulee 29., 30. ja 31. päivinä. Helmikuun 5. päivästä lähtien mennään lakkoon, joka on voimassa toistaiseksi kunnes hallitus lopettaa hyökkäyksensä julkisena kansan hyödykkeenä toimivaa yliopistoa vastaan.

On painetta järjestää yleislakko helmikuun 15. päivänä, jolloin yksityistämisen kieltävän perustuslain 16. artiklan muuttamista esitetään parlamentissa ratifioitavaksi. PASOK:n ja Ammattiliittojen Keskusliiton (GSEE) byrokraattinen johto vastustavat solidaarisuuden osoittamista opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan taisteluille.

Hallitus yrittää kontrolloida nousevaa joukkoliikettä kiirehtimällä uusien lakien esittämistä yliopistojen turvapaikkastatusta (asylumia) vastaan, ja väittämällä, että yliopistoista on tullut terroristien tukikohtia. Samassa yhteydessä hallitus yrittää elvyttää uudelleen vanhan koulutusta koskevan lakiluonnoksen, jonka se oli viime vuonna pakotettu vetämään syrjään.

Tämä hyökkäys julkista yliopistoa vastaan on yhdistetty hallituksen, porvarillisen median, äärioikeiston antisemitistisen ja fasistisen LAOS -puolueen terrorisminvastaisen hysterian harjoittamisen kanssa. Tämä operaatio on aloitettu sen jälkeen kun "Vallankumouksellinen taistelu" -niminen aseistettu ryhmä hyökkäsi ohjuksella USA:n suurlähetystöä vastaan. Osittain PASOK:n johdon avustuksella hallitus haluaa yleistää katukameroiden käyttöä tarkkaillakseen jokaista ihmistä tai liikettä Ateenan kadulla, ja raportoidakseen sen jälkeen "aineistoansa" FBI:lle, CIA:lle ja muille imperialismin tiedustelun elimille.

Nuorisoliikkeen ollessa "virallisten" parlamenttiaparaattien kontrollin ulkopuolella, mukaan lukien stalinistinen CPG (KKE) ja eurostalinistinen Synaspismos (vasemmistokoalitio), niin vuoden 2006 kuluessa kuin 2007 alussa, sitä on johtanut pääasiallisesti radikaali ja vallankumouksellinen vasemmisto. Nyt hallitus sekoittaa kaikki yhteen; koulutuksen yksityistämistä vastaan taisteleva liike, hyökkäys USA:n suurlähetystöä vastaan, "terrorismi", vallankumoukselliset järjestöt, solidaarisuusverkostot, kansalaisoikeuksien puolustajat, "terrorisminvastaiset" oikeudenkäynnit, tavanomainen rikollisuus, jopa jalkapallohuligaanien teot ovat kaikki saman seoksen osia. Viimeksi mainitut otettiin mukaan sen jälkeen kun osa poliisiväkivaltaa kohdanneista faneista on äskettäin ollut pyrkimässä poliittiseen järjestäytymiseen.

Meidän puolueemme, EEK, CRFI:n Kreikan jaosto, kuin myös meidän nuorisomme, Vallankumouksellisen nuorison järjestö (OEN) näyttelevät hyvin aktiivista roolia kaikissa liikehdinnöissä, mielenosoituksissa ja valtauksissa, lakoissa yhteisrintamassa muiden radikaalijärjestöjen kanssa EAAK:ssa (radikaalivasemmistolaisten opiskelijoiden rintama yliopistoissa), "Aloitteessa taisteluksi taantumuksellista perustuslakimuutosta vastaan" ja MERA:ssa (Radikaali Vasemmiston Rintama). Meidän tavoitteenamme on mobilisoida työväenluokka määräämättömän ajan yleislakkoon hallituksen ja sen suunnitelmien lyömiseksi, toisenlaisen julkisen, ilmaisen kansankoulutuksen puolesta toisenlaisessa sosialistisessa yhteiskunnassa.

Parastaikaa me valmistaudumme erikoista puoluekokousta varten keskustellaksemme ja suunnitellaksemme toimintaamme tässä räjähdysalttiissa tilanteessa.

__La lutta continua! Victory at any cost!

__Taistelu jatkuu! Voitto hinnalla millä hyvänsä!

Savas Michael

Huom.

Edellinen raportti raportti: Taistelu julkisen ja maksuttoman opiskelun puolesta jatkuu Kreikassa.