Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
30.4.2007, 0.19

 

VAPPUJULISTUS 2007

Työläiset, työttömät, osa-aikaiset, eläkeläiset, nuoret!

SUOMESSA olemme astuneet aikaan, jossa oikeistolla on mahdollisuus mullistaa perusteellisesti niin työelämää kuin ulkopolitiikkaakin.

Hallitus tekee suuria veronkevennyksiä. Sovitun miljardin euron lisäksi tuloverotus kevenee 1,2 miljardilla. KEVENNYKSET koskevat kokoomuksen suurtuloisia keskiluokkalaisia, kansan köyhimmät kerrostumat ovat unohdettu täysin. Kymmenen ja kahdenkymmenen euron korotukset lapsilisiin, yksinhuoltajakorotuksiin ja kansaneläkkeisiin leikkautuvat pois toimeentulotuen varassa eläviltä.

KOKOOMUKSEN yksi päätavoitteita on työelämän uudistaminen. Kataisen sanoilla olemme menossa kohti työelämän rakenteellisia muutoksia "vahvoin ja dynaamisin askelin".

TYÖREFORMIT ovat alkaneet hallituskauden ensimmäisestä päivästä lähtien. Työvoima-asioita ei hoideta enää työministeriössä. Tämä lakkautetaan ja sen tehtävät siirtyvät uuteen ns. Superministeriöön, eli elinkeinoministeriöön. "Työnantajaministeriö" hoitaa työelämään liittyvät kysymykset ja yksityiset yritykset hoitavat suurimman osan työvoimakoulutuksesta. Työnantajan henkilökohtaiset treenarit tulevat opettaman työttömille miten heistä voi tulla ns. "työvoimakansalaisia". Yksilövalmennus opettaa, miten voi löytää ns. piilotyöpaikkoja, joiksi osa työpaikoista on muuttunut.

RATKAISEMATTOMAT ristiriidat työelämän kysymyksissä tulevat kärjistymään vielä vakituisessa työsuhteessakin olevien työläisten osalta. Tähän asti turvallinen TUPO on kuollut. Tästä lähtien työasioista päätetään paikallisella ja jopa yksilöllisellä tasolla. Tämä tietää lisää joustoja, ja joustot tietävät yhä piteneviä työpäiviä, yhä lyheneviä lomia ja muita vapaita, epävarmuutta ja tilapäisyyttä työsuhteissa. Uusi muotisana kuuluu: "työvoiman liikkuvuuden vapaus". Se tarkoittaa kuminauhatyöläistä, joka on valmis joustamaan valtakunnallisella tasolla.

PAIKALLISESTI sopiminen lisää työnantajan määräysvaltaa ylimalkaan. Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista huonontamalla työsuhteita. Puoli-ilmaisia äärimmäisen joustavia työntekijöitä on helppo ottaa töihin. Sosiaali- ja terveyspolitiikassa hallitus tukee hävyttömästi yksityisten palveluiden tuottamista. Palvelusetelit kotisairaanhoitoa tarvitseville on selvä tulonsiirto yksityisten palveluiden tuottajille.

ULKOPOLITIIKASSA oikeistohallitus heittää pois demarien naamiot ja tavoittaa Natoon liittymistä ei vaivihkaa kuten tähän asti, vaan suoraan. Mahdollisuus osallistua Naton sotiin on kirjoitettu hallitusohjelmaan. Työreformit oli aloitettu aikaisemmin Ahon porvarihallituksesta lähtien. Niitä on jatkettu seuraavien demarijohtoisten hallitusten toimesta. Nyt reformit yleistetään ja niiden voimaanastumista kiihdytetään. Demareista on vaikea saada todellista ja uskottavaa oppositiota. Erityisesti tapauksessa, jossa puolueen "opetukset" vaalitappiosta heittelehtivät SDP:n vielä oikeistolaisempiin linjauksiin. Demarien vasemman kainalosauvan, Vasemmistoliiton sisällä on myös käynnissä jonkunlaiseen muutokseen johtavia prosesseja. Yksi niistä on nimeltä Arhimäen suuntaus. Vaalitappiota kärsinyt ulkoparlamentaarinen vasemmistokin näkee Arhimäen mahdollisessa johdossa taika-avainta, joka voi ratkaista vasemmiston kriisiä.

VASEMMISTON tähänastiset arviot kriisistään ovat pinnallisia ja riittämättömiä. Menemällä voimakkaammin kansan pariin, lisäämällä populismia, etsimällä uusia kohderyhmiä, vesittämällä iskulauseensa, ei voida saavuttaa mitään kestävää. Vika piilee vasemmiston politiikan sisällössä, radikaali ohjelman ja kapitalismin kyseenalaistamisen puutteessa.

RADIKAALI vasemmiston piireissä pitäisi pikimmiten käynnistää laajaa keskustelua kapitalismin tilasta ja tarvittavista toimenpiteistä taantumuksellisen kehityksen vastustamiseksi. Vastarinta on aloitettava heti. Välttämättömistä yhteisistä vaatimuksista pitäisi sopia sekä aloittaa työt työväestön organisoimiseksi ja ryhmittämiseksi ko. vaatimusten ympärille. Radikaali vasemmiston on rakennettava vallankumouksellinen pooli, joka organisoi vastarintaa hallituksen työreformia ja Natoon liittymistä vastaan. Nyt heti eikä seuraavien vaalien yhteydessä.

Alas hallituksen työreformi

Ihmisarvoista työtä kaikille

Ei Natolle. Kumppanuussopimuksista sanouduttava irti välittömästi

Eläköön työväen ja koko kansan Vappu

__Marxilainen Työväenliitto

__30.4.2007