Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
25.5.2007, 1.52

 

Venezuela: sosialismia ilman vapaata ay-liikettä?

Matkallaan kohti niin sanottua 21. vuosisadan sosialismia, Venezuelan presidentti Hugo Chaves painostaa ammattiliittoja ja muita puolueita luopumaan itsenäisestä roolistaan ja rakentamaan hänen "sosialistista" puoluetta.

Maaliskuun lopulla, puhuessaan puolueiden johtajille, Chaves varoitti heitä siitä, että mikäli nämä eivät ole hänen puolesta, niin silloin he automaattisesti lasketaan olevan vastavallankumouksen puolella. Chaves uhkaili myös siitä, että jos ne eivät myötäile häntä, tulevat pian näkemään rivinsä heikkenevän huomattavasti. Eräässä väittelyssään Venezuelan kommunistisen puolueen kanssa, Chaves väitti, että hän on tutkinut marxismia nuoruudessaan ja lukenut Valtio ja Vallankumous -kirjan ollessaan armeijassa. Silti hänen mielestä 21. vuosisadan sosialismilla ei ole mitään tekemistä marxismin kanssa.

Chavesin sosialismin luonne näkyy hyvin valtiollistamisen tai kansallistamisen kysymyksessä. Hallitus on ilmoittanut selvästi sen, että haluaa kansallistaa talouden strategisia sektoreita, muttei tässä prosessissa voi hyväksyä työläisten osallistumista siihen. Toisaalta SIDOR- yhtiötä ei aiota kansallistaa, vaikka se on yksi tärkeimmistä teräksen konserneista, joka oli yksityistetty vähän ennen kun Chaves nousi valtaan. Chavesin mukaan SIDOR on yksi "hyvän kapitalismin" parhaimpia esimerkkejä. Yritys on monikansallisen Techint -konsernin tytäryhtiö.

Kaikista kurjin juttu on se, että Chavesin painostus kohdistuu ammattiliittojen vasempaan siipeen, niihin, jotka eivät suostu integroitumaan hänen sosialistiseen puolueeseensa. Chaves on myös kritisoinut vapaiden ammattiliittojen olemassaolon tarpeellisuutta. Hänen ns. "pansosialistisen" puolueen (PSUN) ulkopuolella ei ole mitään järkeä antaa toimia vapaita (so. riippumattomia) tai autonomisia liittoja. Chavesin suunnitelmia auttaa ammattiliittojen oikeistosiipi, joka on kytköksissä chavistisen "sosialismiin" ja valtion "porvaristoon". Nämä oikeiston ammattimiehet liittyivät PSUN:un oitis. Heidän mielestä työläisten riippumattomalla toiminnalla ei ole järkeä Chavesin "sosialistisen" järjestelmän puitteessa.

Tämä tärkeä kysymys on kommunisteille tuttua omasta historiastaankin. Vuonna 1921 bolshevikit keskustelivat valtion, puolueen ja ammattiliittojen suhteesta. Leninin johdolla kommunistit julistivat silloin, että proletariaatti tarvitsee riippumattomia ammattiliittoja, jotka ovat valmiina puolustamaan luokan etuja, tarvittaessa JOPA omaa valtiota vastaan. Bolsevikit olivat sentään silloin murskanneet porvarillisen valtion. Tämä on Venezuelan tapauksessa ehjä ja valmiina suorittamaan "historiallisen" kostonsa. Siihen Chavesilla on oma roolinsa kun hän vaatii ammattiyhdistyksen sitomista valtioon.

__Dimitris Mizaras

-- No virus found in this incoming message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.5.467 / Virus Database: 269.7.7/816 - Release Date: 23.5.2007 15:59