Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
14.8.2007, 21.36

 

Maailman talouskriisi uudessa vaiheessa

Kolme tuhatta miljardia dollaria "paloi" hyvin lyhyessä ajassa kansainvälisillä pörssi- ja velkakirjamarkkinoilla. Finanssipääoman kriisi ylittää ns. korjausliikkeiden rajat ja sijoittajat alkavat olla paniikissa. Pääoman tuhoutuminen alkoi suurrahastojen (funds) konkursseilla. Kyse on suursijoittajien ja pankkien investoinneista USA:n asuntomarkkinoilla. Vuosituhantemme alussa kupla asuntomarkkinoissa oli kapitalismin suurimpia riskejä.

Velkaantuminen tässä ajassa kasvoi räjähdysmäisesti yli velkaantuneiden takaisinmaksukyvyn. Pankit möivät eteenpäin takaamattomien lainojen velkakirjoja. Toisin sanoen asuntovelasta tehtiin kauppatavara, joka paitsi, että ostettiin ja myytiin, se myös käytettiin perustana, jonka pohjalta "luotiin" muita monimutkaisempia ympäri maailman markkinoita levinneitä finanssituotteita. Kun tämä prosessi oli alkamassa korkotaso Yhdysvalloissa oli vasta yhden prosentin luokkaa. Tälllä hetkelllä se on noussut 5,25 prosenttiin.

Suurin osa velkaantuneista talouksista eivät pysty lyhentämään enää lainojaan ja näin ollen ne eivät pysty saamaan uusia lainoja niinkuin tähän asti. Sen seurauksena on alkanut fiktiivisten arvojen devalvaatiotrendi. Asuntojen kysyntä on romahtanut ja niiden hinnat putoavat tasolle, joka on verrattavissa vuoden 1929 kriisiin. CityBankin analyytikkojen päällikkö kertoi, että jos alamäki pysähtyisi tähän seuraavan puolen vuoden aikana häviäisi vielä 250 miljardia dollaria lisää kansainvälisiltä markkinoilta. Tilanne on sen verran kontrolloimaton, että monet Fudsit ovat alkaneet realisoida jopa euro-obligaatioita, joita on tähän asti pidetty turvallisimpina sijoituksina.

On tärkeää ymmärtää, että ennennäkemätön pääomien tuho ei merkitse vain fiktiivisen pääoman "haihtumista" ilmaan niin kuin vuoden 1998 romahduksessa kävi. Funds-rahastot myyvät pois ympäri maailman suurfirmoihin sijoitettuja investointejaana. Sen seurauksena syntyy tähän asti elinvoimaisillekin ytityksille vapaan pudotuksen tendenssi, konkurssien mahdollisuus ja sitä kautta suurtyöttömyys, palkkojen alentamisen paineita jne. Kyseessä on siis pääomien tuho osakkeiden sähköisillä markkinoilla, mikä tarkoittaa todennäköisiä konkursseja kansallisvaltioiden rajojen yläpuolella Yhdysvalloista Eurooppaan ja Kiinasta Australiaan ja Japaniin.

Tärkeätä on myös muistaa, että tällaisen katastrofaalisen prosessin keskipisteessä on pankkijärjestelmä. Elokuu on historiallisestikin pääoman liikatuotannon hävittämisen kuukausi. Elokuussa vuonna 1971 kapitalismin koko sodan jälkeinen Bretton Woodsin sopimuksiin perustunut tasapaino mureni. Elokuussa 1998 Jeltsinin restauraatio Venäjällä päättyi konkurssiin, josta kriisi lähti domino-ilmiönä kiertämään maailmaa. Lumivyöry johti mm. konkurssiin LTCM-firman, jonka Hedge Fund -rahastoja johtivat taloustieteen Nobel -palkintoja saaneet ekonomistit. Venäjän konkurssi pakotti silloin Hedge Fundit massiiviseen "loppuunmyyntiin" latinalaisessa Amerikassa, jonka seurauksena vararikkoon joutuivat Brasilia ja Argentiina. LTCM:n pelasti silloin USA:n keskuspankki, mutta Hudge Fundit levittäytyivät maailman ympäri niiden jondannaistensa kautta, mikä johti tämän päivän kriisiin.

Kriisi, joka alkoi melkein kymmenen vuotta imperialismin kolmannen periodin loputtua, ei ole toistumassa nyt samanlaisena, vaan se saa uusia ulottuvuuksia, koska ensinnäkin se lähtee liikkeelle kansainvälisen kapitalismin "sydämestä", Yhdysvalloista ja sen ytimestä pankki- ja luottojärjestelmästä sekä se leviää kaikkiin suuntiin maailman jokaiseen kolkkaan.

Kriisin ilmenemiskohtia mm. esiintyy: a) Australiassa Basic Capitalin maailman suurin Hedge Fund, joka julistettiin vuoden 2006 parhaaksi, teki konkurssin. b) Samalla tavalla kävi Absolute Capitaliin ja Macquarie Bankiin. c) Ranskalainen Oddo & Cie sulki kolme funds -sijoitusrahastoa. d) Saksan IKB Deutsche Industriebankilla on vakava likviditeettiongelma investoituaan amerikkalaisiin asuntomarkkinoihin. e) Saksan Commerzbank laittoi pääomia "syrjään ", etteivät nämä häviäisi USA:n markkinoilta tulleiden tappioiden vuoksi. f) Sveitsin UBS on sulkenut yhden sijoitusfundsin, Dillon Read Capital Managementi LLC:n viime toukokuusta lähtien. Tappiot olivat nousseet 122 miljoonaan dollariin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Syynä tässäkin olivat investoinnit amerikkalaisiin asuntomarkkinoihin. g) Englantilaiselle Cambridge Capital Management Place:lle aiheutti mittavia tappioita sen Caliber Global Investment fund. h) Cheyne Capital Managementille tappioita aiheutti Queens's Walk Investment Fund eikä lista Euroopassa lopu tähän. i) Yhdysvalloissa viimeinen konkurssi Bear Sterns: kolmen funds -rahaston jälkeen oli Sowood Capital Managementin bostonilainen hedge fund, joka oli sijoittanut Hardwardin yliopistoon. American Home Mortgage Investment elää konkurssinsa aattoa.

9.8.2007

__Dimitris Mizaras

Aiheesta aiemmin:

1. Köyhien maiden ryöstämisen uudet muodot, "hedge funds" ym. rahastot (20.6.2007)

2. Kapitalistisen talouden lanka palaa USA:ssa (14.7.2007)

3. Pienempien maiden talouskuplat puhkeamassa suurien perässä (19.7.07)

4. Öljyn hinta hellelukemiin (23.7.2007)

5. Köyhyys kapitalismissa englantilaiseen tapaan (14.8.2007)

6. Asuntolainakupla matkalla Eurooppaan (6.8.2007)

-- No virus found in this incoming message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.5.476 / Virus Database: 269.11.17/951 - Release Date: 13.8.2007 10:15