Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
22.9.2007, 17.21

 

Blackwaterin Irak-toiminta syynin alla

22.9.2007

Uusiliberalistisessa vaiheessaan kapitalismi on tehnyt pääoman yksityistämisestä korkeinta doktriinia. Ilmiön yksi äärimmäinen muoto on sodankäynnin yksityistäminen. Irakissa on kokeiltu ensimmäistä kertaa näin suuressa mittakaavassa yksityisarmeijoiden käyttöä. Palkkasoturit muodostavat Irakissa toiseksi suurinta sotajoukkoa. Soturit ovat eri firmojen yksityisarmeijoita. Irakissa toimii satoja amerikkalaisia yksityissektorin firmoja.

Yksi niistä on Blackwater. Sen palkkalistoilla Irakissa on 1000 työntekijää. Ilmeisten tappioiden myötä ja puitaessa niiden syitä, firman toimintaa asetetaan syynin alle. Pohjois-Calolinan The News & Observer of Raleigh -lehden mukaan, Yhdysvaltain yleinen syyttäjä tutkii, onko Blackwater vienyt Irakiin laittomasti automaattiaseita ja muuta sotamateriaalia. Firman kaksi entistä työntekijää on tunnustanut rikoksensa ja tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa tutkimusten edistämiseksi. Virallisesti Blackwaterin tehtäviin kuuluu vain huolehtiminen amerikkalaisten diplomaattien turvallisuudesta.

USA:n vakauttamisoperaation umpikujasta kielii sekin, että Bush haluaa päästä eroon pääministeri Malikista ja pääministeri vaatii Blackwaterin maasta karkottamista. Ristiriita kärjistyi sn jälkeen kun diplomaatteja saattaneen firman asemiehet ampuivat viime sunnuntaina 11 viatonta siviiliä Bagdadissa. The Washington Postin mukaan tutkimukset Blackwaterin vastaavanlaisista rikoksista ovat alkaneet aikaisemmin. Rikosten piiriin kuuluu ainakin kuusi tapausta, jossa on kuollut 10 ihmistä, mm. Irakin valtiollisen median kolme vartijaa ja irakilainen toimittaja.

Hämärän peitossa on myös skandaali aseiden "viholliselle" myymisestä. Suuri määrä palkkasotureiden Irakiin tuoduista aseita päättyi vastarinnan käsiin. Aseita eivät kaupanneet maanalaiset armeijat, vaan amerikkalaiset palkkasotilaat ja yksityisfirmat itse. New York Times on aikaisemmin väittänyt, että aseita on myyty myös Turkin PKK:n kapinallisille. Kun yhteiskunnallinen järjestelmä mätänee, se myös itse syövyttää omia kudoksiaan.

Dimitris Mizaras

Lisää yksityisarmeijoista tässä:

Yksityisarmeijat: Tämän päivän palkkasoturit

BLACKWATER Pohjois-Carolina, USA.

Pohjois-Carolinassa toimii yksi maailman suurimmista koulutuskeskuksista. Siellä on pidetty jopa virallisia poliisin SWAT-kisoja. Vuonna 2002 yhtiö solmi 35,7 miljoonan dollarin sopimuksen USA:n valtion kanssa amerikkalaisten kouluttamisesta. Yhtiö värvää työntekijöitään latinalaisen Amerikan valtioista, ja niillä on sotilasdiktatuureissa toimintamenneisyyttä. Näitä maita on Peru, Chile, Argentiina, Kolumbia ja Guatemala. Chilessä yhtiö on tiiviissä yhteistyössä Jose Migeul Pizzaron yrityksen kanssa, joka välittää sille palkkasotureita koulutettavaksi ja Irakiin lähetettäväksi.

Irakissa Blackwaterilla on sopimus Department of Defencen kanssa. Yhtiön nimi tuli tunnetuksi sen jälkeen kun 31.5.2004 neljä yhtiön työntekijää pidätettiin Fallujahissa ja vastarinta hirtti heidät erääseen siltaan kun ensin oli tappanut heidät.

-- No virus found in this incoming message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.5.488 / Virus Database: 269.13.28/1021 - Release Date: 21.9.2007 14:02