Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
16.10.2007, 22.33

 

__Marxilainen Työväenliitto

__kannanotto 15.10.2007__

Tehyn taistelu on oikeutettu - Voitto hoitajille

Suomessa orastaa uusi aika. Elämme oikeistohallituksen aikaa ja se on näkyvissä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Työministeriö lakkautetaan ja sen tehtävät siirtyvät elinkeinoelämän asioita hoitavalle uudelle superministeriölle. Ennen sitä kaunistetaan työttömyystilastot poistamalla niistä pitkäaikaistyöttömät ja tekemällä työllistämissuunnitelmia jäljelle jääneille, mukaan lukien työkyvyttömyyseläkeläiset ja vajaakuntoiset.

Työvoimakoulutuksesta yhä suuremman osan hoitavat jo yksityiset yritykset. Tulevaisuudessa työnvälityksestä saanee vastata työnantajat. Vuokrausfirmat tekevät sitä aika laajasti tänä päivänäkin. Kunnissa tehdään työtä sairaina samalla kun Suomi ehdottaa EU:lle ylipitkien työviikkojen sallimista. Tasa-arvotuposta oli tullut kokoomuksen populistinen ase äänien kalastelussa vaalikampanjansa aikana. Hallitusohjelma pelkisti sen 30 euroon. Valtion budjetissa on yli kahden miljardin ylijäämä, joka käytetään velan lyhentämiseen eikä työntekijöiden olojen parantamiseen. Kunnat on taho, jolle valtio on velkaa, ja työnantajina kunnat joutuvat mm. hoitajien palkankorotusten maksajiksi. Kun kunta-alat keskustelivat kakun jakamisesta, muut ammattiliitot tyytyivät pieniin korotuksiin ja jättivät hoitajat jatkamaan taistelua yksin.

Samaan aikaan työnantajat kiristävät, että jos palkankorotuksiin suostutaan, kunnallisveroa joudutaan nostamaan, ja että jotkut kunnat joutuvat jopa konkurssitilaan. Yksi toinen kiristysperustelu on se, että palkankorotusten myötä myös palvelumaksut nousisivat radikaalisti. Tällä tavalla halutaan pelotella kuntalaisia, jotta tuki hoitajille hupenisi. Lakon vastaisissa kampanjoissa täysin rinnoin mukana on porvarilehdistö. Siitä huolimatta kansan tuki vain näyttää kasvavan. Jopa kansalaisjärjestö, jolla ei ole mitään tekemistä ammattiyhdistyksen kanssa, on vedonnut naisten yhden päivän solidaarisuuslakon puolesta. Tämä on kannatettava ajatus ja sitä pitää kehittää ja yleistää.

Hoitajien lakko on täysin oikeutettu. Suomessa sairaanhoitajat ovat alipalkattuja ja juoksutettuja. Miltei joka sairaalaa on pyöritetty vajaalla henkilökunnan määrällä. Hoitajat ovat määrätietoisia ja lujasti päättäneet viedä taistelunsa loppuun asti. Työnantajat ovat vuosikaudet halunneet liittokierroksia, toivossa laittaa pienemmät liitot polvilleen. Nyt ne tulevat ikävöimään haudattua TUPO:a ja SAK:n byrokraattien maltillisia vaatimuksia. Sairaanhoitajat uskaltavat vaatia oikeita korotuksia, riippumatta siitä, onko kunnilla kassassa rahaa vai ei.

Valtion on annettava kunnille kaikki mitä se on niiltä vienyt viimeiseen senttiin asti. Hoitajien taistelukeinoissa on uutta, joukkoirtisanoutumisiin ei olla totuttu Suomessa. Oikeistohallituksen tavoitteissa on kaikkien peruspalvelujen saaminen maksulliseksi. Pidemmän päälle niitä halutaan myös yksityistetyksi. Yksityinen sektori on jo paisunut liikaa ja kilpailee julkisen kanssa epäreiluin ehdoin. Kyse ei ole vain yksittäisen työläisryhmän lisäliksasta, vaan koko terveydenhuollon kohtalosta. Ihmiset tietävät, että jos hoitajat pannaan polvilleen, lähitulevaisuudessa he joutuvat maksamaan sairaanhoidosta yhä enemmän. Sen vuoksi tukea ja ymmärtämistä hoitajille on riittänyt ja tulee riittämään lakon aikanakin. Vieläpä henkinen tuki pitäisi tarvittaessa muuttaa aineelliseksi ja avoimeksi solidaarisuudeksi.

__Voitto Tehyn työtaistelulle

__Kaikki tuki sairaanhoitajille

-- No virus found in this incoming message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.5.488 / Virus Database: 269.14.13/1074 - Release Date: 16.10.2007 14:14