Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
14.12.2007, 0.58

 

Kosovon irrottamisessa pieni lykkäys

Hampaitaan oli näyttämässä Kosovon uusi pääministeri Hashim Thaçin viime sunnuntai-iltaan asti (9.12.2007). Jo heti valintansa jälkeen 17. marraskuuta terroristijärjestö UCK:n entinen johtaja ja sotarikollinen Hashim Thaçin asetti maanantain (9.12.2007) takarajaksi Kosovon yksipuoliselle itsenäiseksi julistamiselle. Maanantaina Thacin peruutti uhkauksensa ja kertoi, että siihen tarvitaan kuitenkin ensin USA:n ja EU:n suostumus. Tällä tavalla kovan linjan sotahaukka luottaa lännen ystäviensä pyyntöihin jatkaa diplomaattisia pyrkimyksiä vähän aikaa.

Läntinen maailma on tietoisesti ajanut Kosovon irrottamista Serbiasta vuodesta 1996 lähtien. Silloin aloitettiin Kosovon sota. Kosovon kysymyksessä kyse ei ole väestön enemmistöistä tai vähemmistöistä, ihmisoikeuksista tai eri etnisten ryhmien välisestä vuorovaikutuskyvystä ja -kyvyttömyydestä. Vielä vähemmän kyse on siitä, onko Milosevic aikanaan kohdellut Serbiassa asuvaa albaanivähemmistöään oikeudenmukaisesti vai ei. Ongelmaa on tarkasteltava entisen Jugoslavian hajottamisen näytelmän jatko-osan kannalta. Separatistiliikkeitä on tuettu jo aikaisemmin vuodesta 1990, jolloin ensimmäisen osavaltion Slovenian ja Jugoslavian välit rikkoutuivat. Erityisesti Saksa oli varustanut Kroatiaa järeinkin asein ennen kun tämä julistautui itsenäiseksi. Kun kaikki osavaltiot saatiin irti ja Jugoslavia hajotettua, ruvettiin hajottamaan viimeinen valtio, joka pani imperialismille hanttiin.

Historiikki

Käyttäen hyväksi väestön osien välisiä ristiriitoja, albaaneille annettiin lupauksia Suuralbaniasta, ja katsottiin läpi sormien alunperin amerikkalaisten toimesta terroristijärjestöksi luokitellun UCK:n rikollista toimintaa. Tarkoituksena oli ollut karkottaa kokonaan serbivähemmistö Kosovosta. Seuraava etappi, Vojvodinan irti saaminen viipyi, sillä Kosovon irrottaminen ei onnistunut kovin helpolla. UCK:n murhien lisäksi Jugoslavian joukkojen karkottamiseksi tarvittiin brutaalit Naton pommitukset 1999. Belgradin sillat, sairaalat ja koulut oppivat silloin mitä tarkoittaa oheisvahingot. Jugoslavian armeija pakotettiin pois Kosovosta, johon saapuivat vuorotellen diplomaatit, tämä pommitusten kolikon toinen puoli, ensin Harri Holkerin ja sitten Martti Ahtisaaren johdolla.

Lopputulos sen jälkeen oli 280 000 serbin pako albaanien kostoiskujen edestä, 156 ortodoksikirkon ja -luostarin polttaminen, lukuiset murhat ja kidnappaukset vuodesta toiseen, Albanian jengien laiton aseistaminen, taloudellinen tuki, Tirana - Pristina -moottoritien rakentaminen. Nämä kaikki seikat eivät silti riittäneet Kosovon irrottamiseksi. Ahtisaaren nimi serbilehdissä kirjoitettiin kahdella s:llä, AHTI -SS- ARI. Hänen puolueellinen "rauhanehdotus" oli Serbian puolesta hylätty 2006 loppuun mennessä.

Jugoslavian hajottaminen alkoi Slovenian suhteellisen rauhanomaisella itsenäistymisellä. Nyt halutaan hajottaa viimeinen osavaltioista, Serbia, USA:n, Naton ja EU:n yhteisvaikutuksella, ja vieläpä Slovenian ollessa puheenjohtajan pallissa. Kosovo päätti tällä kertaa noudattaa imperialismin kehotusta ja siirsi itsenäisyysjulkistuksensa lähitulevaisuuteen. Hashim Thaçin tekeytyy rauhoittavaksi tekijäksi oman väen keskuudessa ja maltilliseksi johtajaksi imperialismille. Kaikki kuitenkin tietävät, että siellä pinnan alla kiehuu, ja kansi ei kauaa pysy Kosovon kattilan päällä. Tämä on Slovenialle totinen paikka. YK:n protektoraatti muuttuu EU:n protektoraatiksi.

Näköalat

Serbia on tarjonnut laajaa itsehallintoa Kosovolle. Ulkopolitiikkaa, puolustusta ja rajavalvontaa lukuun ottamatta Kosovo saisi kehittää maatansa poliittisesti ja taloudellisesti, niin kuin se olisi tehnyt jos olisi täysin itsenäinen. Sellainen ratkaisu ei kelpaa imperialismille eikä albaaniväestölle. Uusi konflikti Kosovossa merkitsisi kuitenkin paljon enemmän sitä, mitä pitivät sisällään imperialismin alkuperäiset tavoitteet. Nyt mukaan tilanteeseen on tullut lisäaspekteja. Ei enää eletä 1990 -luvun alkua, eikä edes terrorismin vastaisen sodan aggressiivista offensiivia.

Nyt eletään kokonaisen aikakauden loppuvaihetta ja imperialismin ollessa umpikujassa sekä talouden että politiikan alueilla. Imperialismin interventio silloin tarkoitti pyrkimistä auttaa kapitalismin restaurointia. Nyt kun restauraationprojekti on lamaantunut muuallakin kuin Balkanilla, se asettaa imperialismin ja Venäjän vastakkain. Nyt ei eletä Jeltsinin aikaa ja kapitalismin hillitsemätöntä ryöstöretkeä ympäri maailmaa, vaan aikaa, jolloin Keski-Euroopassa viritetään ohjusjärjestelmiä. Nyt on aika, jolloin aseet ladataan. Troikalla, jolla oli tarkoitus viedä asiat Ahtisaaren jälkeisestä umpikujasta eteenpäin, ei ole mitään uutta tarjota. Diplomatian tie on loppunut. Suosituin henkilö Serbiassa ei ole pääministeri Kustunica, vaan Putin. Vastaavasti serbeistä täysin puhdistetun Pristinan kaduille on annettu Clintonin ja Albrightin nimiä.

Tuhansia albaaneja on osoittanut mieltään Pristinassa kantaen Albanian, USA:n ja Naton lippuja, ja huutaen iskulauseita UCK:n puolesta. Kulkue päättyi keskusaukiolle, jossa vaadittiin vastavalitulta Thacinilta lupaus, että Kosovo julistautuu itsenäiseksi kuukauden sisällä. Opiskelijoiden edustaja kertoi toimittajille, että albaanit ovat valmiit kaivamaan aseet esiin. YK:n suorittama UCK:n aseistariisuminen on ollut yksi suurimmista vitseistä Kosovossa. Terroristijärjestö luopui osasta asearsenaalistaan, suurin osa on kätketty ja vieläpä täydennetty. Aseiden kulku Albaniasta Kosovoon on kaikki ne vuodet ollut yksisuuntainen. Suomalaisjoukkojen komentaja Pekka Saariahon mukaan kätköissä on 400 000 laitonta asetta. Todellisuudessa niitä on paljon enemmän.

Seuraako nyt pian tai itsenäistymisen jälkeen yhteenottoja, väkivalta-aalto ja lisää etnistä puhdistusta serbivähemmistöä kohtaan? Maksaako Serbia sitten edelleen virkamiesten palkat ja muut maksunsa normaalisti? Syntyykö pakolaisvirtauksia? Miten käyttäytyy Serbian armeija siinä? Miten reagoi Venäjä, joka varoitti EU:ta joutumasta "kaltevalle pinnalle" ja "vaarantamasta siten vakautta Euroopassa"? Ensi perjantaina (14.12.07) EU ottaa kantaa asiaan Brysselin huippukokouksessa. 19.12.2007 asia on esillä YK:n turvallisuusneuvostossa. Luokkataistelu Balkanilla ja muualla tulee tekemään lopulliset ratkaisut etnisistä vähemmistöistä koostuvaan Balkanin kysymykseen. Työväenluokan ratkaisu on sosialististen valtioiden federaatio niemimaassa kauttaaltaan.

__13.12.2007

__Dimitris Mizaras

-- No virus found in this incoming message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.5.503 / Virus Database: 269.17.1/1183 - Release Date: 13.12.2007 9:15