Marxilainen Työväenliitto
http://www.mtl-fi.org, mtl@mtl-fi.org
21.1.2008, 15.33

 

Palestiina. Tilanne Gazassa synkkä

Israel on päättänyt eristää Gazan, näännyttää palestiinalaiset ja tappaa osan kansasta välillä ohjuksilla tai pommeilla ja välillä sillä, että ruoka, lääkkeet ja sähkö loppuvat. Liikkuminen Gazaan tai sieltä pois on tehty mahdottomaksi. Kirjoitimme jo 6. joulukuutta siitä, miten huutavan akuutti on tilanne Gazassa (1). Joulukuun alusta saakka tilanne on tänä päivänä kärjistynyt entisestään.

Toimittaja Mohamed Omerin raportin (2) mukaan, Israelin päätös merkitsee Gazan kansalle pikaista kuolemantuomiota. Viime kesäkuusta lähtien sionismi rohkaisi Abbasin kannatajia ryhtymään vallankaappaukseen, jossa Abbas sai maan laillisen hallituksen karkotettua Länsirannasta ja eristetyksi Gazaan. Siitä lähtien Gaza on tiukassa piiritys- ja saartotilassa. Tilanne huonontui sen jälkeen kun Israel sulki viimeisen portin Karnissa, kaistaleen koillisosassa. Karnin kautta Gaza sai ennen jotenkuten ruokahuoltonsa sujumaan. Sen jälkeen kansa elää kuivalla muonalla, jota kulutetaan säästeliäästi. Ihmisiä yrittää tarkastuspisteiden kautta kulkea Israelin sairaaloihin. Lukuisia ovat myös synnytystapaukset tarkastuspisteiden kupeessa (3).

Ruokahuollon projektijärjestöt kuten WFP (World Food Program) olivat varoittaneet jo joulukuun puolivälissä siitä, että ruokaa riittää vain 41 prosenttiin kansasta. Lasten vaatteet ovat keskellä kylmää talvea loppuneet kokonaan kaupoista ja toreilta. Jopa perustarvikkeita kuten lasia, jolla voisi korjata pommituksissa rikkoutuneet ikkunat, on mahdotonta löytää. Energian ehtyminen merkitsee muutakin kuin lamppujen sammumista ja lämmityksen loppumista tai jopa kokonaisten sairaaloiden sulkemista. YK:n OCHA -järjestö (Office for the Coordination of the Humanitarian Affairs) sekä Oxfam International varoittavat siitä, että satojatuhansia Gazan palestiinalaisia on vaara jäädä ilman vettä sen seurauksena, että kaivopumput eivät toimisi. Tämä kärjistäisi terveyden yleistilannetta entisestään.

Palestinian Center for Human Rights -järjestö raportoi viikoittaisessa muistiossaan: 1.-16.1.2008 välisenä aikana on kuollut 27 ja loukkaantunut 51 palestiinalaista sionistiarmeijan aggression seurauksena. Heistä kahdeksan oli siviilejä, niiden joukossa kolme lasta. Heistä seitsemän oli tuomittu kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä. Tässä ajassa Israel suoritti 25 hyökkäystä Länsirannan ja Gazan kyliin, joissa on tuhottu 30 000 neliökilometriä viljelymaata (4). Tammikuun 18. päivänä sionistikoneet pommittivat ja tuhosivat täysin Gazan sisäasiainministeriön rakennuksen. Yksi nainen kuoli ja 46 muuta ihmistä loukkaantui (5).

Gaza pimeyden peitossa - Abbas auttaa sionismia

Sähkö loppui eilen sunnuntaina 20.1. Gazan pääkaupungin alueelta. Kaistaleen suurin voimala sammui polttoaineen loppumisen vuoksi. Vaikka voimala tuotti kolmanneksen alueen sähköstä, pimeän valtaan joutuu toistaiseksi 800 000 ihmistä, mikä on n. 60 prosenttia asukasluvusta. Vaikutukset monikertaistuvat, sillä ongelmana ei ole vain pimeys. Johdannaishaitat tulevat näkymään pian. Loput sähköstä tulee Israelista, eli siinäkin ollaan täysin riippuvaisia sionismista.

Länsirannalla vallan kaapannut Mahmoud Abbas on täysi syyllinen tilanteeseen. Hän on avustanut Israelia saartamaan Gazaa sitten kun hän ei ole sinne itse lähettänyt Fatahin hyökkäysjoukkoja. Samaan aikaan kun Gazassa nähdään nälkää ja kuollaan kylmään ja tauteihin, samaan aikaan kun sionistit laajentavat siirtokuntansa Itä-Jerusalemissa, Abbas jatkoi neuvottelujaan Olmertin ja Bushin kanssa koko Palestiinan nimessä. Tänään Abbas vetosi tekopyhästi Israeliin kaistaleen saarron lopettamiseksi. Hänen mukaansa saarto vahingoittaa siviilejä.

Lauantaina 19.1. entinen (ennen vallankaappausta) sisäasiainministeri ja parlamentin jäsen Sa'eed Siyam kertoi, että Gazan turvallisuusjoukot estivät itsemurhaiskun, joka tähtäsi attentaattiin pääministeri Ismail Haniyehia vastaan. Murha oli tarkoitus suorittaa perjantaina moskeijassa silloin kun Haniyeh oli rukoilemassa. Kotonaan pidetyssä lehdistötilaisuudessa Siyam kertoi, että attentaattia olivat Fatahin laskuun suunnitelleet Egyptissä asuva Ahmed Mansour ja Ramalahissa asuva Zafer Mahmoud (6).

Daniel Barenboim

Israelilainen huippupianisti ja kapellimestari Barenboim loikkasi heikkojen puolelle. Pettynyneenä sionismin sortoon ja kahden valtion ratkaisusta eri rauhansuunnitelmien tekopyhyyteen, taiteilija hylkäsi Israelin passin ja anoi Palestiinan kansalaisuutta. Loikkaus tapahtui Bushin vierailun aikana. "Olen ylpeä palestiinalaisuudestani eikä minun ei enää tarvitse hävetä tarkastuspisteitä", sanoi Daniel Barenboim. Haaretz -lehden (7) mukaan uutta kansalaisuuttaan Barenboim juhli pitämällä solistikonsertin Ramallahissa. Pianisti omisti konserttinsa Palestiinan lapsille. Samassa tilaisuudessa hänelle ojennettiin Palestiinan passi. "Se on suuri kunnia minulle", sanoi Barenboim ilmeisen liikuttuneena.

Barenboim on kansainvälisesti hyvin arvovaltainen taiteilija. Äskettäin hän esitteli "Tristán ja Isolda" Milanon Scalassa. Kriitikot luonnehtivat esitystä virheettömän loistavaksi ja yleisö osoitti suosiotaan seisten viidentoista minuutin ajan. "Olemme siunattuja tai kirottuja elää yhdessä", sanoi Barenboim passinantotilaisuudessa. Ja lisäsi siihen: "Pitäisin ensimmäistä vaihtoehtoa parempana" (8) .

__Dimitris Mizaras __21.1.2008

(1) Abbas tappaa kansaansa sionismin avulla

(2) linkki

(3) Kolme synnytystä tarkastuspisteissä

(4) linkki

(5) linkki

(6) linkki 1

linkki 2

linkki 3

linkki 4

(7) linkki

(8) linkki

-- No virus found in this incoming message. Checked by AVG Free Edition. Version: 7.5.516 / Virus Database: 269.19.8/1235 - Release Date: 21.1.2008 9:39